top of page
Etsi

5 vinkkiä yritystuen saamiseen

Päivitetty: 30. elok. 2022

Tämä postaus on sinulle, jos olet harkinnut julkisen tuen hakemista yrityksellesi tai vaikka vain kiinnostunut ajatuksesta saada rahoitusta. Esittelemme tässä postauksessa viisi vinkkiä, jotka toimivat hyvänä lähtökohtana yritystuen hakemiselle. Tukia myöntäviä tahoja on monia, kuten esimerkiksi Business Finland, ELY-keskus ja TEM (Työ- ja elinkeinoministeriö), ja nämä vinkit auttavat alkuun riippumatta haettavasta rahoitusinstrumentista tai sen myöntävästä tahosta. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, on rahoituspolulle lähteminen vaivatonta! Varaa ilmainen konsultaatio, niin mietimme yhdessä yrityksesi yritystukimahdollisuudet.



Tässä viisi vinkkiämme yritystukien hakemiseen:


1. Suunnittele selkeä kehityshanke


Julkisen rahoituksen hakemisessa lähtökohtana tulisi aina olla selkeä kehityshanke, jolle rahoitusta haetaan. Ennen hakemusprosessin käynnistämistä on mielessä hyvä olla vähintään hankkeen raamit, eli kehitysidea, tavoitteet, resurssit ja varsinaiset hankkeen toimenpiteet. Pieniä yksityiskohtia voi hyvin viilata vielä hakuprosessin aikanakin projektisuunnitelmaa työstäessä, kunhan perusta on kunnossa. Jos rahoitushakuun päädytään yhteistyössä meidän kanssamme, autamme aina tarvittaessa muokkaamaan projektin sisältöä kunkin instrumentin kriteereihin sopivaksi.


Poikkeuksena vaatimukseen valmiista kehityshankkeesta on Business Finlandin Innovaatioseteli -rahoitus, joka sopii mainiosti käytettäväksi jo aivan ideavaiheen alussa. Innovaatiosetelillä voidaan toteuttaa esimerkiksi tuotteen tai palvelun konseptointi ideasta valmiiksi kokonaisuudeksi, jonka avulla voidaan myös edetä tulevaisuudessa kohti muita rahoitusinstrumentteja. Innovaatioseteli toimii siis hyvänä apukeinona silloin, kun selkeää kehityshanketta ei ole vielä muodostettu - vaikka toki tällöinkin täytyy tietää, millaista palvelua avustuksella haluaa yrityksellensä hankkia.


2. Varmista, että yrityksesi talous on kunnossa


Kun rahoitushaun kannalta tärkein, eli rahoitettava hanke, on suunniteltu, kannattaa seuraavaksi tarkistaa taloudellisten vaatimusten täyttyminen. Tarkista ainakin, ettei yritykselläsi ole verovelkaa ja että liikevaihtoa on riittävästi. Business Finlandin Innovaatioseteliä hakiessa tärkein taloustieto on Asiakastiedon Rating Alfa -luokitus, jonka tulisi olla vähintään A, jotta seteli voidaan myöntää.


Varmista isommissa kehityshankkeissa myös, että yritykselläsi on riittävä omarahoitus projektin suorittamiseen, sillä usein myönnetty rahoitus maksetaan ainakin osittain vasta projektin jälkeen. Esimerkiksi Business Finlandin Tempo -avustuksen yhtenä hakukriteerinä on yrityksen 30 000 euron suuruinen oman pääoman ehtoinen rahoitus.


Lopuksi kannattaa vielä tarkistaa, mikä on yrityksesi tilanne saatujen de minimis -tukien kanssa. De minimis -ehtoista tukea voidaan myöntää yritykselle korkeintaan 200 000 euroa kuluvan ja kahden edellisen verovuoden aikana. Jos tämä raja uhkaa ylittyä, kannattaa hankkeen ja sitä kautta haettavan rahoituksen kokoa joko kutistaa tai jäädä odottelemaan de minimis -aikarajan umpeutumista ennen hakuprosessiin ryhtymistä.


3. Kasaa osaava tiimi, joka on sitoutunut yritykseesi


Lähes kaikissa rahoitusinstrumenteissa vaatimuksena on, että yrityksessä työskentelee vähintään kahdesta henkilöstä koostuva sitoutunut tiimi. Tämä minimivaatimus on esimerkiksi Business Finlandin Tempo, Talent Explorer ja Market Explorer -rahoituksissa. Pelkkä henkilöstömäärä ei kuitenkaan aina yksinään riitä, vaan kriteerinä rahoituksen saamiselle on usein myös tiimin sisäinen osaaminen. Tämä on totta erityisesti isommissa rahoitusinstrumenteissa, jossa yrityksellä on oltava rahoittajan silmissä uskottavat resurssit suunnitellun projektin läpiviemiseksi.


Poikkeuksena sääntöön on jälleen Business Finlandin Innovaatioseteli, joka sopii myös pienille, yhden henkilön yrityksille. Innovaatiosetelin saadakseen on yrityksen omistajan täytynyt toimia päätoimisena yrittäjänä vähintään kolmen kuukauden ajan, tai vaihtoehtoisesti yrityksessä täytyy olla vähintään yksi kokoaikainen työntekijä. Innovaatiosetelissä pointtina onkin hankkia ulkopuolista osaamista, jota yritykselläsi ei ennestään ole, ja näin mahdollistaa uuden tuote- tai palveluidean tehokas kehittäminen.


4. Mieti yrityksesi tulevaisuuden kasvutavoitteita


Julkista tukea myöntävät tahot haluavat luonnollisesti aina myös tietää, millainen kasvuvisio yrityksellä on ja millaisiin tulevaisuuden tavoitteisiin tähdätään. Rahoituksilla halutaan tukea täynnä kasvupotentiaalia olevia yrityksiä, ja selkeän kasvusuunnitelman omaavat yritykset ovatkin yleensä vahvoilla rahoituksista kilpailtaessa.


Erityisesti Business Finlandin rahoitusinstrumenteissa painottuvat vaatimukset kansainväliseen kasvuun tähtäämisestä, joten myös yrityksen kansainvälistymissuunnitelmien pohtimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa ennen hakuprosessiin hyppäämistä.


5. Varaa riittävästi resursseja hakuprosessiin


Hakuprosessin vaativuus vaihtelee riippuen tuen myöntäjästä ja haettavan rahoituksen suuruudesta. Pienissä avustuksissa, kuten Business Finlandin Innovaatiosetelissä, itse hakemuksen täyttäminen ei vie kovin paljoa aikaa, kun taas esimerkiksi ELY-keskuksen kehittämisavustuksissa hakulomakkeet ovat jo pidempiä ja yksityiskohtaisempia. Hakuprosessin onnistumisen kannalta on tärkeää, että hakemuksen, projektisuunnitelman ja mahdollisten täydennysten tekemiseen varataan riittävästi aikaa.


Jos et ehdi panostaa hakemukseen muilta kiireiltä, on asiantuntevan konsultin käyttäminen hakuprosessissa erinomainen keino säästää yrityksesi arvokkaita resursseja. Me Growflowlla pidämme huolen siitä, että yhteistyössä saamme rahoitushakemuksen tehtyä ja hakemusprosessin vietyä läpi niin sujuvasti kuin mahdollista. Samalla saat asiantuntijan mielipiteen hankkeellesi sopivimmasta rahoituspolusta ja parannat mahdollisuuksiasi avustuksen saamiseen.


Näillä vinkeillä pääsee hyvin alkuun. Me Growflowlla olemme täällä kuitenkin auttamassa yritystukien hakemisessa. Voit varata alta ajan ilmaiseen rahoituskartoitukseen, niin mietimme yhdessä yrityksesi yritystukimahdollisuudet.





170 katselukertaa
bottom of page