top of page
Etsi

Yritystuet uudistuvat vuonna 2023 - tule Rahoituskouluun kuulemaan lisää!

Päivitetty: 24. tammik. 2023

Julkisten yritystukien kentällä on jo nyt tapahtunut useita muutoksia vuodelle 2023, jotka saattavat vaikuttaa moniin jo ennalta suunniteltuihin rahoituspolkuihin ja pistää parhaatkin suunnitelmat uuteen uskoon. Mikä kaikki on muuttumassa tänä vuonna?
Tempo-rahoitus

Uusi vuosi ja uudet kujeet - näin on myös julkisten yritystukien kentällä. Viime vuoden lopulla Business Finland julkisti rahoitusinstrumentteihinsa vuonna 2023 voimaan tulevat muutokset, emmekä muista hetkeen sellaista vuotta, kun muutoksia olisi tullut kerralla näin monta! Tämä pistää varmasti monen yrityksen kohdalla suunnitelmat hieman uusiksi, varsinkin koska jatkossa oikean rahoitusinstrumentin valintaa ohjaa huomattavasti jo pelkästään yrityksen ikä.


Siinä missä nämä muuttuneet ehdot toisaalta rajaavat joitakin vaihtoehtoja tietyiltä yrityksiltä pois, avaavat ne toisaalta myös paljon uusia ovia. Me Growflowlla uskomme, että nyt jos koskaan yritykset kaipaavat entistä enemmän apua muuttuneiden yritysrahoitusten maailmassa suunnistamiseen, ja sen takia päätimme aloittaa alkuvuoden järjestämällä Rahoituskoulun yritystuista kiinnostuneille. Tilaisuudessa asiantuntijamme kertovat kaiken tarvittavan tämän vuoden uusista muutoksista ja tietysti myös yleisiä vinkkejä rahoitusten hakuprosessissa onnistumiseen.


Kokosimme alle tiivistelmän Business Finlandin rahoitusten tärkeimmistä muutoksista alkupalaksi, mutta mikäli haluat kuulla lisää, hyppää seuraavaan kappaleeseen ja ilmoittaudu mukaan Rahoituskouluun!


Business Finland: Innovaatioseteli

Erityisesti pienyritysten keskuudessa suositun Innovaatioseteli -rahoituksen määrä nousee 6 000 euroon. Muilta osin rahoitus pysyy ennallaan, eli se kattaa edelleen 100 % ostettujen asiantuntijapalveluiden arvonlisäverottomasta määrästä ja rahoituksen voi halutessaan käyttää palveluiden ostamiseen useammalta eri palveluntarjoajalta. Kaikin puolin positiivinen muutos siis!


Business Finland: Tempo

Tempo on ollut varmasti yksi suosituimpia rahoitusinstrumentteja Business Finlandilta, joten uudet muutokset tässä rahoituksessa kiinnostavat varmasti monia. Jatkossa Tempo -rahoitus myönnetään ainoastaan alle 5-vuotiaille startup-yrityksille, ja tämä aika lasketaan yrityksen rekisteröintipäivästä kaupparekisteriin.


Toisaalta Tempolla rahoitettavan projektin kokonaiskustannukset voivat jatkossa olla jopa 80 000 euroa ja avustus kattaa tuttuun tapaan 75 % näistä kustannuksista. Avustuksen määrä voi siis olla jopa 60 000 euroa - tämä tekee Temposta entistäkin paremman työkalun nuorille yrityksille tähdätä kansainväliseen kasvuun!


Business Finland: Market Explorer

Market Explorer rahoitus muuttuu myös olennaisesti tänä vuonna. Jatkossa Market Explorer -rahoitusta myönnetään ainoastaan yli 5-vuotiaille pk- ja midcap-yrityksille. Myös projektin kokonaiskustannusten määrä nousee ja projektin budjetti voi jatkossa olla mitä tahansa 10 000 - 80 000 euron väliltä! Avustuksen osuus kustannuksista on jatkossakin 50 %, mikä tarkoittaa että Market Explorer -avustuksen määrä voi olla jopa 40 000 euroa.


Kolmas suuri muutos tähän rahoitukseen liittyen on mahdollisuus sisällyttää projektiin palkkakustannuksia, sekä uusien palkattavien työntekijöiden että yrityksessä jo työskentelevien henkilöiden palkkoja. Tämä on huomattava muutos aikaisempaan, jolloin koko projektin kustannusten tuli koostua ainoastaan ulkopuolisista ostopalveluista.


Business Finland: Talent -rahoitus

Aiemmin Business Finlandilla olleen, monelle tutun Talent Explorer -rahoituksen tilalle on tullut uusi Talent -rahoitus. Talent Explorer -rahoitusinstrumenttina poistuu siis kokonaan, ja uusi Talent-rahoitus astuu täyttämään sen tyhjää paikkaa. Uusi avustus on tarkoitettu kaiken kokoisille yrityksille startupeista midcap-yrityksiin, joskin Business Finland kuvailee tyypillisen rahoituksen saajan työllistävän noin 10 henkilöä jo entuudestaan.


Talent on tarkoitettu kansainvälistyvien yritysten työ-, organisaatio- ja johtamiskäytäntöjen uudistamiseen ja projektiin voidaan sisällyttää sekä palkkakuluja että ulkopuolisia ostopalveluita. Rahoitettavan projektin kokonaisbudjetti voi olla korkeintaan 100 000 euroa, josta avustus kattaa 50 %. Näin ollen avustuksen määrä on enintään 50 000 euroa.


Uuden rahoitusinstrumentin haku on Business Finlandilla aluksi rajattu aikavälille 16.1. - 31.3.2023. Tämän ensimmäisen hakujakson jälkeen rahoitus on kuitenkin tarkoitus avata haettavaksi jatkuvasti.


Tule Rahoituskouluun kuulemaan lisää!


Näihin Business Finlandin tukien ja yleisen rahoituskentän muutoksiin liittyen Growflow järjestää Rahoituskoulu-tilaisuuden perjantaina 27.1.2023 klo 9-10.30. Tilaisuus on maksuton ja toteutetaan hybriditilaisuutena, eli osallistujilla on mahdollisuus saapua paikan päälle Helsingin Kalasatamaan tai kuunnella etänä tilaisuuden livestreamia. Tilaisuus on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen koulutusosuus on saatavilla sekä paikalla olijoille että etänä osallistuville, ja sen jälkeinen valmennusosuus ainoastaan Kalasatamaan paikalle saapuville.


Rahoituskoulun ensimmäisessä koulutusosuudessa Growflown asiantuntijat kertovat lisää yritystukien muutoksista vuodelle 2023, sopivan rahoituspolun löytämisestä sekä rahoituskelpoisen hankkeen muotoilusta. Näiden tietojen avulla saatte hyvän kuvan eri yritysrahoitusmahdollisuuksista tälle vuodelle sekä vinkkejä siihen, mitä kaikkea hakemusta kirjoittaessa ja koko hakemusprosessissa kannattaa huomioida.


Koulutusosuuden jälkeen, tilaisuuden toisessa osuudessa Growflown rahoitusasiantuntijat valmentavat henkilökohtaisesti tilaisuuteen paikalle saapuvia osallistujia julkisten tukien hakemisessa. Tässä henkilökohtaisessa valmennuksessa on mahdollisuus saada omaa yritystään koskevia konkreettisia vinkkejä sopivaan rahoituspolkuun liittyen ja kysyä mahdollisesti askarruttavista asioista julkisista rahoituksista. Osallistujat saavat mukaansa myös asiantuntijamme laatiman yksilöllisen rahoitussuunnitelman vuodelle 2023! Tämä toinen osuus on siis tarjolla vain henkilökohtaisesti Kalasatamassa tilaisuuteen osallistuville, joten kannattaa ehdottomasti saapua paikalle.


Tapahtumaan on jo useita ilmoittautuneita, mutta paikkoja on vielä jäljellä. Jos yritystänne kiinnostaisi kuulla lisää yrityskentän uusista tuulista ja juuri teille sopivasta rahoituspolusta, ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen alla olevasta linkistä 20.1.2023 mennessä!487 katselukertaa

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page