top of page
Etsi

Markkina-analyysin hyödyt: Avain kilpailuedun saavuttamiseen ja kansainväliseen kasvuun

Päivitetty: 17. kesäk.

Miksi markkina-analyysi kannattaa tehdä?



Markkina-analyysi on tärkeä työkalu
Markkina-analyysi on tärkeä työkalu yrityksen kasvun tukena.

Nykypäivän nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä kyky ennakoida markkinasuuntauksia ja ymmärtää kuluttajien tarpeita on tärkeää. Sukeltamalla syvälle markkinatietoihin ja kuluttajien käyttäytymiseen yritykset voivat räätälöidä strategiansa niin, että ne täyttävät asiakkaiden odotukset. Tässä blogikirjoituksessa syvennytään tärkeään kysymykseen: Miksi markkina-analyysi on tärkeä työkalu? Jatka lukemista ja tutustu, mitkä ovat markkina-analyysin hyödyt.


1. Markkinan tarpeiden ja trendien ymmärtäminen

Mitä asiakkaat haluavat nyt ja lähitulevaisuudessa?


Asiakkaiden ja markkinan tarpeiden ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää kaikille yrityksille, jotka pyrkivät pysymään kilpailukykyisinä ja vastaamaan kuluttajien muuttuviin odotuksiin. Kuluttajien tarpeiden ja mieltymysten tunnistaminen antaa yrityksille mahdollisuuden räätälöidä tuotteensa ja palvelunsa vastaamaan sitä, mitä asiakkaat etsivät. Hyödyntämällä kvantitatiivista ja kvalitatiivista dataa näiden mieltymysten ymmärtämiseksi yritys voi mukauttaa strategiaansa vastaamaan paremmin asiakkaiden odotuksia, mikä johtaa asiakastyytyväisyyden ja -uskollisuuden kasvuun.


Toinen keskeinen osa-alue on pysyä ajan tasalla alan suuntauksista ja trendeistä. Markkinatrendit voivat muuttua nopeasti teknologian kehityksen, talouden muutosten ja kuluttajien muuttuvan käyttäytymisen vuoksi. Esimerkiksi Accenturen raportin mukaan 73 prosenttia asiakkaista odottaa, että yritykset ymmärtävät heidän yksilölliset tarpeensa ja sopeutuvat niihin (Accenture, 2024). Nämä odotukset korostavat, että on tärkeää pysyä ajan tasalla alan uusista suuntauksista. Yritykset, jotka seuraavat aktiivisesti näitä suuntauksia ja sopeutuvat niihin, ovat paremmassa asemassa innovoimaan ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia, mikä parantaa lähtökohtia kestävään kasvuun ja markkinajohtajuuteen.


Tulevan markkinakehityksen ennakointi analyysin kautta mahdollistaa proaktiivisen toiminnan reaktiivisen sijaan. Analyysin avulla yritykset voivat ennakoida mihin suuntaan kuluttajien mieltymykset suuntautuvat, jolloin strategian laatiminen on helpompaa. On osoitettu, että analyysejä käyttävät yritykset voivat ennakoida markkinoiden muutoksia ja asiakkaiden tarpeita tarkemmin, mikä vähentää riskiä joutua markkinoiden muutosten yllättämäksi.




2. Kilpailijoiden strateginen arviointi

Miten voimme erottua kilpailijoista?


Kilpailijoiden strategioiden arviointi on olennaisen tärkeää yrityksille, jotka haluavat menestyä kilpailluilla markkinoilla. Analysoimalla kilpailijoiden vahvuuksia ja heikkouksia yritykset voivat tunnistaa alueet, joilla on mahdollisuuksia tehdä parannuksia, ja hyödyntää omia kilpailuetujaan. Esimerkiksi yritykset, jotka analysoivat kilpailijoiden suorituskykyä, asiakassegmenttiä ja strategisia kanavia, saavat arvokasta tietoa, joka auttaa ymmärtämään kilpailutilanteen paremmin. Tämän analyysin avulla yritykset voivat kehittää strategian, joilla ne voivat päihittää kilpailijansa ja saavuttaa vahvemman markkina-aseman.


Markkinapositio on toinen keskeinen näkökohta kilpailijastrategioiden arvioinnissa. Yritykset, jotka positioivat itsensä tehokkaasti vahvuuksiensa ja arvolupaustensa perusteella suhteessa kilpailijoihin, voivat kasvattaa markkinaosuuttaan ja kannattavuuttaan merkittävästi. Kilpailijoiden positioinnin seuraaminen ja markkinointi- ja myyntistrategioiden mukauttaminen sen mukaisesti auttaa houkuttelemaan ja pitämään asiakkaita. Lisäksi kilpailijoiden onnistumisista ja epäonnistumisista oppiminen on arvokasta. Tutkimalla, mikä kilpailijoilla on toiminut hyvin ja mikä ei, yritykset voivat välttää mahdolliset sudenkuopat ja ottaa käyttöön parhaat käytännöt kestävän kasvun saavuttamiseksi.


Perusteellisen kilpailija-analyysin avulla yritykset voivat siis tehdä tietoon perustuvia päätöksiä, kehittää strategista suunnittelua ja lopulta saavuttaa vahvemman markkina-aseman. Analyyseistä saatavien oivallusten hyödyntäminen ja markkinoiden dynamiikan ymmärtäminen on tärkeiää, jos haluaa erottua kilpailijoista.




3. Kohdeyleisön tunnistaminen

Kuka oikeastaan on asiakkaamme?


Markkina-analyysi on olennaisen tärkeää täsmällisten asiakassegmenttien tunnistamisessa ja kohdentamisessa, mikä on tärkeää markkinointistrategian ja asiakaskokemuksen kannalta. Tähän prosessiin kuuluu markkinoiden segmentointi demografisten, psykografisten ja käyttäytymiseen perustuvien tietojen perusteella ja yksityiskohtaisten asiakaspersoonien luominen niiden avulla. 


Demografisiin ja psykografisiin tekijöihin perustuva segmentointi antaa yrityksille mahdollisuuden räätälöidä tuotteensa ja markkinointistrategiansa entistä tarkemmin. Demografisessa segmentoinnissa otetaan huomioon esimerkiksi ikä, sukupuoli, tulot ja koulutus, kun taas psykografisessa segmentoinnissa tarkastellaan elämäntapaa, arvoja, asenteita ja kiinnostuksen kohteita. Esimerkiksi suurituloisille ja terveystietoisille henkilöille suunnattua tuotetta myyvä yritys voi luoda asiakaspersoonan, kuten ”Fitness-harrastaja Emma”, 38-vuotias markkinointipäällikkö, joka arvostaa tasapainoista elämäntapaa ja pitää aktiivisena joogaa ja maratoneja harrastamalla. Tämä yhdistetty lähestymistapa auttaa yrityksiä ymmärtämään kohderyhmänsä tarpeita ja mieltymyksiä, minkä ansiosta ne voivat laatia tehokkaampia ja yksilöllisempiä markkinointikampanjoita. Näin ollen yritys tietää, missä kanavissa kohderyhmä voidaan tehokkaimmin tavoittaa.


Kun selkeä asiakassegmentti on tunnistettu ja asiakaspersoonat luotu analyysin pohjalta, voidaan markkinointi- ja tuotestrategiat luoda tietoon perustuen.



4. Uusille markkinoille laajentuminen

Miten asiat toimivat kohdemarkkinassamme?


Uusille kansainvälisille markkinoille laajentuessa on erittäin tärkeää, että kohdemarkkinaa on analysoitu ja sen eroavaisuudet tutusta kotimarkkinasta on selvitetty. Markkinapotentiaalin selvittämällä markkinan koko, kasvuvauhti ja tuotteiden kysyntä. Kattava markkinatutkimus ensisijaisten ja toissijaisten lähteiden kautta, auttaa määrittämään, onko yrityksen tuotteille todellinen tarve. Lisäksi kilpailutilanteen analysointi, eli sen keskeiset toimijat ja markkinan saturaatio, antaa tietoa siitä, onko yritykselle järkevää asemaa markkinalla. Jos ennakkoanalyysissä huomataan, että markkinalla ei ole tilaa uudelle toimijalle, ei ole järkeä käyttää resursseja laajentumisen yrittämiseen.


Paikalliseen ostokäyttäytymiseen, tapoihin ja sääntelyyn sopeutuminen on olennaisen tärkeää kansainvälistymisen kannalta. Yritysten olisi lokalisoitava tuotteensa ja palvelunsa, jotta ne vastaisivat uusien markkinoiden kulttuurisia ominaisuuksia ja kuluttajakäyttäytymistä. Lokalisaatio ei ole pelkästään kääntämistä, vaan siihen kuuluu esimerkiksi markkinointiviestien ja asiakaspalvelukäytäntöjen mukauttaminen kulttuuriin sopiviksi.


Asioiden ja haasteiden ennakoiminen analyysin avulla voi säästää merkittävästi resursseja, koska mahdolliset sudenkuopat voidaan välttää etukäteen!



Yhteenveto - markkina-analyysin hyödyt


Markkina-analyysi on siis olennaisen tärkeä yrityksille, jotta ne voivat ymmärtää ja palvella asiakkaitaan paremmin, arvioida kilpailijoiden strategioita ja tunnistaa kohdeyleisönsä. Hyödyntämällä analyysiin perustuvaa tietoa yritykset voivat räätälöidä tuotteitaan ja markkinointistrategioitaan, innovoida tehokkaasti ja minimoida riskit uusille markkinoille tultaessa. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa takaa kestävän kasvun, vahvemmat asiakassuhteet ja kilpailuedun alati muuttuvassa markkinaympäristössä.


Meillä Growflowlla on pitkä kokemus markkina-analyyseistä ja tuotekehitysprojekteista. Voimme auttaa yritystäsi tekemään strategisia päätöksiä uudelle markkinalle siirtymisestä, sekä bonuksena rahoituksista, joita voit saada uuden markkinan tutkimiseen ja sinne laajentamiseen. Suomessa on useita julkisia rahoitusinstrumentteja, joiden avulla voit tutkia kansainvälistä markkinaa ja tehdä markkina-analyysiä. Varaa alta aika ilmaiseen kartoituspalaveriin, niin voimme katsoa yhdessä läpi mahdollisuudet, ja mitkä olisivat markkina-analyysin hyödyt juuri sinun yrityksellesi.




73 katselukertaa
bottom of page